class="page-template-default page page-id-132"

Schilderijen

De schilderstijl van Margot Noot kenmerkt zich door het gebruik van felle nauwelijks gemengde kleuren, contrasterend maar toch één geheel vormend.

Het gaat om de combinatie van heldere kleuren die de gekozen vorm tot leven laten komen. De vorm is soms naturalistisch maar niet precies natuurgetrouw, in andere gevallen ook sterk geabstraheerd.

Voor al bij haar mensfiguren is sprake van het enerzijds versimpelen van de vorm, waarbij de intensiteit van de figuren door de gekozen kleurstelling wordt benadrukt.

Bij haar dierfiguren is sprake van een ‘natuurgetrouwe’ weergave qua vorm en een duidelijk afwijkende kleurkeuze.

In haar geabstraheerde schilderijen zijn de vormen vervaagd door een lijnenspel, waardoor vlakken ontstaan met contrasterende kleuren die in het spel van vlakken en kleuren toch een geheel vormen.

Beelden

Voor haar afstudeerscriptie heeft Margot Noot de schilder en beeldhouwer Alberto Giacometti gekozen.

Vooral het beeldhouwwerk fascineerde haar. Na een bezoek aan een overzichtstentoonstelling van het werk van Alberto Giacometti in Nijmegen besloot ze zich te in hem en zijn werk te verdiepen.

Alberto Giacometti was zeer geïnteresseerd in de kunstboeken van zijn vader en leerde daardoor vele kunstenaars en kunststijlen kennen. En van uit al deze stijlen ontwikkelde hij zijn eigen stijl. De in het werk van Alberto Giacometti duidelijk zichtbare beïnvloeding door de Afrikaanse kunst en het surrealisme, waarbij hij besloot de werkelijkheid los te laten en te kiezen voor zijn overheersende gedachte ‘die Empfindung zu vermitteln, die derjenigen, welche vom Sujet ausgeht, möglichst nabekommt…’ heeft Margot Noot verder uitgewerkt in haar afstudeerscriptie:

Ervaar en voel wat je ogen zien.

Ontdek je eigen gevoelde werkelijkheid.

Geef jouw werkelijkheid vorm en kleur.

Het is zowel in haar lessen op school als in haar eigen ontwikkeling als kunstenaar haar ‘leidmotief’.

Kijken, observeren, beschouwen en de werkelijkheid vertalen hoe jij die ervaart. Iedereen kan in essentie een eigen stijl ontwikkelen, uiteraard beïnvloed door de diverse kunststijlen, maar een eigen stijl.

De invloed van Alberto Giacometti is in haar beelden duidelijk herkenbaar