class="page-template-default page page-id-95"

Lopende tentoonstelling Expo/atelier SMAAK

Verfijnde passie (2 februari t/m 20 april 2019)

Passie- een sterk verlangen naar- vormt je identiteit, het ontspant je wanneer je bezig bent iets te creëren. Het is waar je hart naar uit gaat, waarin je je gevoelens en gedachten met anderen deelt. Zowel Bob Krans als Trijntje Bakker ontlenen aan hun passie de energie die je nodig hebt om creatief bezig te zijn.

Bob Krans haalt zijn creatieve energie uit de natuur en stillevens en geeft deze na gedegen onderzoek zo realistisch mogelijk weer. Bob Krans heeft met zijn natuurschilderijen en stillevens veel in het buitenland geëxposeerd. Trijntje Bakker is gefascineerd door de zee waaruit ze de inspiratie put om met textiel

en strandvondsten sieraden en wandobjecten te maken.Bob KransBob Krans heeft na de middelbare school de Academie Minerva in Groningen gevolgd. In de eerste jaren na zijn opleiding heeft hij niet zo heel veel geschilderd. Pas, nadat hij zijn baan had opgezegd, is hij fulltime gaan schilderen. Bij Gazendam in Groningen werd de eerste expositie van hem geopend door zijn leraar Evert Musch. Regelmatig heeft hij op veel plaatsen geëxposeerd. Zo heeft Bob meerdere malen deelgenomen aan de exposities bij Ge Nijhuis in Kunsthuis van het Oosten. Daar werden alleen natuurschilderijen getoond van nationale en internationale schilders. Door exposities in het buitenland, zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Schotland etc., zijn zijn schilderijen over de hele wereld verkocht. Bob schildert nog steeds zijn dieren en stillevens.
Trijntje BakkerTrijntje Bakker is als textiele kunstenaar autodidact . Zij maakt gebruik van oeroude haaktechnieken, die door haar verrassende creativiteit bijzondere textielkunst opleveren. Ze maakt persoonlijke sieraden, waarin dragers zichzelf kunnen herkennen, en wandobjecten. Dit alles vanuit haar passie voor het werken met velerlei

soorten garens en de eeuwenoude haaktechnieken. In de sieraden, waar geen spang in is verwerkt, en wandobjecten die ze daarmee maakt, is steevast een link te ontdekken met de natuur. Met name de zee is een grote bron van inspiratie. Haar ideeën ontstaan in stilte en rust, daarbij gevoed door het mysterieuze van de natuurverschijnselen. Bewegingen van lucht en wind, water en golven komen terug in het ontwerp. Kleuren en soorten garen worden gecombineerd met strandvondsten en andere materialen. Ieder stuk is uniek.
Kim Veenman

Kent u dat gevoel dat u in het bos loopt, of op de hei en even alles vergeet? Uw hoofd is leeg en u bent even alleen met de natuur. Dat is precies wat kunstenaar Kim Veenman wil weergeven met haar schilderijen: de pure connectie die we hebben met de natuur en de wereld om ons heen. In z'n simpelste essentie.
Corine Tuinder

Alles wat Corine Tuinder mooi of fascinerend vindt, wil zij fotografisch vastleggen. Echt alles? Nee, want in de loop der jaren en na vele cursussen en workshops zoekt ze heel bewust haar onderwerpen uit. In de loop der tijd is ze steeds meer thematisch gaan zoeken: close-ups op spiegel, architectuur/gebouwen, deurklinken en stillevens.
Piet Brouwer

Piet Brouwer ontwikkelde zijn creativiteit niet in de korte periodes op de beide academies, maar als bloemist. Het dagelijks omgaan met de kleuren van de natuur en de verscheidenheid van mensen gekoppeld aan zijn eigen ervaringen in relatie met de wereld om hem heen, deed Piet Brouwer besluiten om zijn gedachte tastbaar te maken. Een samenhangend geheel van heel verschillende schilderijen met ieder hun eigen tekst. Door de unieke tekst bij elk afzonderlijk schilderij ontstaat een geheel.
Gineke en Wicher VisserHet echtpaar Wicher en Gineke Visser heeft hun gezamenlijke hobby onderbouwd met opleidingen in handvaardigheid, modeltekenen, model boetseren

en edelsmeden. De hobby heeft zich verdiept en door jaren heen is hun creativiteit steeds meer aangesproken
Roeleke Heidekamp

Roeleke werkt als het ware buiten de lange tradities van de kunst. Het ‘borduren’ van foto’s laat op zich geen persoonlijke signatuur zien. Ze borduurt personen en andere dingen op de originele foto over, waardoor steekje voor steekje het originele beeld tot leven komt. Het geborduurde beeld op de foto vertelt zijn eigen verhaal. Roeleke Heidekamp werkt met oude foto’s uit het familiealbum en hierdoor slaagt ze erin toch een persoonlijke signatuur aan haar werk te geven.
Eerdere tentoonstellingen Expo/atelier SMAAK

2018: Najaarsexpositie:

New life in the village De titel van de tentoonstelling verwijst naar mensen

die (totaal) andere wegen inslaan. Een biologe uit Schipborg wordt kunstenaar, iemand uit Appingedam laat het onderwijs voor wat het is en kiest voor een bestaan als fotografe en een keramist uit Roden laat het realisme los en kiest voor abstract. Een nieuwe wending aan je leven geven. Oordeel zelf of het inderdaad een ‘new life in the village’ is.

2018: Voorjaarsexpositie:

Verhalende kunst Vierentwintig schilderijen die gezamenlijk het verhaal vertellen van het ontstaan van de nieuwe religie: het christendom. Geschilderd door een man, Piet Brouwer, gevormd door Academie Minerva, de Rietveldacademie en door zijn leven als bloemist Wicher en Gineke stimuleren elkaar in de ambachtelijke, scheppende arbeid van het maken van keramiek. Foto’s geven vaak een statisch beeld. Roeleke Heidekamp stelt zich tot doel door oude foto’s het verleden te laten herleven. Door Berend Strik is ze geïnspireerd om foto’s te bewerken met naald en draad.

2017: Najaarsexpositie:

Emotie en creativiteit.. Het is fascinerend te ervaren wat een ontlading het bij jezelf teweeg brengt als je al scheppend bezig bent, de emotie en de creativiteit maken gezamenlijk onvermoede ideeën naar voren. De liefde voor verf en al haar mogelijkheden of de klei vorm te geven door het met je vingers en je duimen aan te drukken, te steunen en te sturen, in beide gevallen maak je iets unieks.

2017: Voorjaarsexpositie:

Expo-atelier SMAAK al 5 jaar podium voor amateurkunstenaars.. Tijdens de vijf jaar heeft Margot Noot 12 tentoonstellingen georganiseerd, waarbij 57 kunstenaars hebben geèxposeerd.

Een groot deel van deze kunstenaars hebben met één of meer werken aan de tentoonstelling deelgenomen.

2016: Najaarsexpositie:

Margot Noot geïnspireerd door het Fauvisme. De felle, primaire, wilde (in het Frans fauve) kleuren zijn de kenmerken van het Fauvisme.

2016: Voorjaarsexpositie:

Bijzondere zusters in ’t kwadraat, met Margreet van ’t Hof, Marja Baars- van ’t Hof, Wuppy Boels-Bruining en Gré Huisman-Bruining.

2015: Najaarsexpositie:

Variaties in contrasten, met de schildersgroep Couleur Locale Zuidlaren: bestaande uit Janneke Drese, Nel van Dijk, Cora

van der Gevel, Rika Seinstra, Kitty storm, Ankie de Vries en Trijn van der Vinne. Daarnaast werk van keramiste Marjan Velis.

2015: voorjaarsexpositie:

Speels licht, met Aukje Beeksma Sofie Raateland en Titia van der Veen – Bron.

2014: najaarsexpositie:

Peerhemel, met Roel Kuiper, Margritha Por, Rob Nolle en Wilma van Wijngaarden.

2014: voorjaarsexpositie:

Dames met smaak, met Jacqueline Metz-Mosterman, Dini Keizer

en Ankie Evenhuis

2014: voorjaarsexpositie:

Puur Natuur, met Ron Buist, Geke Prins en Bart van der Valk,

2013: najaarsexpositie:

Maritieme zaken, met. Koos Bulthuis, Tieme Doedens, Carel Hazeveld, Bartie Kimm, Rob Nolle, Bert noot, Gienie Rurenga – Wolt , Marleen Schellinger, Ton Werdekker en de Stichting Oud

Zeilend Hout

2013: voorjaarsexpositie:

Edelsmeedwerk van Ingeborg Sturre

2012: najaarsexpositie:

Mijn mooie omgeving Albertje Cornelissen Foget, Gienie Rurenga – Wolt, Bartie Kimm, Marleen Schellinger en Rika Sijnstra.

2012: voorjaarsexpositie:

Creatieve familie, Margot Noot en haar broer Bert Noot, schilderijen en beelden

2011: najaarsexpositie:

De Schilderskring ’t Palet uit Leeuwenborg, eerste tentoonstelling van amateurkunstenaars in Expo/atelier SMAAK..


Van de tentoonstellingen van amateurkunstenaars vindt U hieronder een impressie. Van de deelnemende kunstenaars is een korte beschrijving en een werkstuk opgenomen.


Cupikof

Cupikof (Fokko Kuiper) uit Winschoten heeft als motto: ‘ Zonder vooropgezet plan ontstaat allengs emotie op het doek welke je als het ware opslokt in kleuren, nuances en vormen’.

Hij schildert vanuit zijn emotie die tijdens het schilderen van veelal mensfiguren bij hem opborrelt. Zijn vaak mystiek aandoend werk kenmerkt zich door vage figuren, die vorm krijgen door een specifiek kleurgebruik. Werkend in acryl op doek, soms

met dikke verflagen, gebruikmakend van penselen, sponsjes, oude doeken, paletmessen, e.d. probeert hij de kijker te boeien en de mystieke sfeer te laten ervaren.

Kerosch

Kerosch ( Kees en Roos Schilperoort) is een begrip in deze omgeving. Jarenlang hebben zij in Annen veel cursisten de kneepjes van het boetseren bij gebracht. Diverse cursisten hebben reeds bij expo/atelier SMAAK geëxposeerd en nu is het de beurt aan de meesters zelf. Hun achtergrond, in model boetseren, draaien, handgevormde keramiek, glazuren, Raku stoken, e.d., gekoppeld aan hun creativiteit zorgt voor zeer fraai keramiek. Het robuuste werk van Kees Schilperoort, terug te vinden in o.a. zijn Torso Man, en het fijnere werk van Roos Schilperoort –Otte, o.a. in het Slakken duo, Zijn

aspecten van hun intensieve samenwerking. Ze zijn samen Kerosch. Over het algemeen zeer breed georiënteerd in hun liefde voor keramiek

Margreet van ’t HofOp later leeftijd nog een grote carrière switch maken vereist moed en doorzettingsvermogen. Margreet van ’t Hof begon namelijk professioneel met fotografie. Ze ging aan het werk als afscheidsfotografe: ‘Afscheid door de lens’. Sfeertekening op belangrijke momenten in iemands leven.
Maar een fotograaf legt ook voor zichzelf dingen vast. Het creatieve van het spelen met kleur, het beeld dat je gefotografeerd hebt heel anders in vullen met een eigen sfeertekening, bleef in haar sluimeren.

De foto werd ook een inspiratiebron voor schilderijen, zoals aquarel en acryl.

Marja Baars van 't Hof

Een kosmopolitisch bestaan kan Marja Baars van ’t Hof niet ontzegd worden. Dit heeft haar ook als kunstenaar gevormd. Tijdens haar meerjarig verblijf in de Verenigde Staten heeft ze kennis gemaakt met de zgn. ‘Background Painting’,

waardoor een schilderij meer diepte krijgt. Deze techniek heeft veel indruk op haar gemaakt. Ze werd in Tucson, Arizona, lid van het ‘Museum Painters’ en van ‘Watercolor Guild’., de unieke techniek van waterverf op doek. U leest het goed: waterverf op linnen. Na een half abstracte fase heeft Marja zich toegelegd op het schilderen in de buitenlucht in o.a. Frankrijk. Hier geniet ze volop van. Ze probeert in haar schilderijen te laten zien hoe mooi de kleurrijke wereld is.

Wuppy Boels-Bruining

Werken in een wereldwinkel in Veendam en voortdurend geconfronteerd worden met de fraaie Afrikaanse kunst appelleert sterk aan je creatieve verlangens. Dat inspireerde Wuppy Boels – Bruining. Eén van de kunstvormen waaruit ze veel plezier haalt is keramiek, door beelden met veel animo te vormen. Immers met klei kun je je eigen fantasie driedimensionaal vormgeven. Uit leven in klei, je’ kunstenaars gevoel’ in beelden met veel plezier uiten, je ideeën in beelden vangen.

Haar keramische creativiteit zorgt ervoor dat ook de beelden in de wereldwinkel veel de wereldwinkel vaker als een soort kunstuiting worden gezien. En dit laatste is volgens haar en de andere vrijwilligers terecht.

Gré Huisman –Bruining

Schilderen op geglazuurd porselein vereist heel andere technieken dan werken op papier of doek. Gré Huisman-Bruining heeft jarenlang gewerkt als lerares creatief tekenen met een duidelijke voorkeur voor aquarellen. De penseeltechniek van porselein-schilderen is dunner en fijner, het gebruikte materiaal

verschilt en je werkt met een oven. Gré Huisman-Bruining aan het werk zien is een belevenis op zich.Coleur Locale

Janneke Dresen, Nel van Dijk,Cora van de Gevel, Kitty Storm, Rika Sijnstra, Ankie de Vries, Trijn van der Vinne zijn leden van Coleur Locale uit Zuidlaren.

In de jaren zeventig hebben een klein aantal schilders de schildersgroep Coleur Locale opgericht. De groep kent verloop en heeft zich uitgebreid, maar is altijd zelfstandig gebleven.


Essentieel voor de groep is, dat ze altijd haar supervisors zelf heeft gezocht. Zo hebben gerenommeerde schilders als Berend Groen, Arend Kuiper en Anneke Horlings de groep gediend met hun kennis en ervaring. Momenteel wordt de groep begeleid door Ellis Veldstra, docent en beeldend kunstenaar uit Groningen.

De groep hanteert over het algemeen een onderwerp dat als thema is ingebracht en besproken wordt, waarna een ieder naar eigen inzicht, stijl en materiaalgebruik aan het werk gaat.

Eén van de tentoongestelde schilderijen, pastel op papier, ziet U hierboven.Marjan Velis

Na gewerkt te hebben met de algemene schildertechniek en later zich te hebben gespecialiseerd in aquarellen heeft ze in 2007 het roer radicaal omgegooid.

Marjan (geb. 1962) was toe aan een nieuwe uitdaging. Ze koos voor keramiek en gaat een opleiding volgen bij atelier Kerosch in Annen. Het werk van Marjan Velis kenmerkt zich door ‘strakke vormgeving met een twist’.


Aukje Beeksma

Aukje Beeksma geboren en getogen in Friesland woont sinds 2006 in Zuidlaren. Tekenen is zolang ze zich kan herinneren

altijd een trouwe metgezel geweest. In Friesland heeft ze o.a. leesboekjes voor kinderen en voor ‘Afûk’ geïllustreerd.

Ook heeft ze decors voor balletvoorstellingen ontworpen. Geleidelijk is het schilderen met olieverf vervangen door aquarelleren.

Na meerdere exposities in Friesland, kan nu voor de tweede keer ook Drenthe met haar werk kennismaken.

Het werk van Aukje Beeksma bestaat uit


aquarellen en tekeningen van vooral landschappen maar ook van bloemen.Sofie Raateland

Sofie Raateland is een zeer veelzijdig kunstenaar. Opgeleid als muziekdocente begon ze in 2003

met een deeltijdopleiding aan de Academie Minerva. Tijdens deze studie ontdekte ze dat ze

ambachtelijk is ingesteld met een brede belangstelling voor


schilderen, beeldhouwen en grafiek. Nadat ze in 2008 is afgestudeerd legt ze zich echter toe op het maken van glas- in- loodramen en glasfusen. Het werkproces is hierbij kleurrijk, creatief en ambachtelijk.Titia van der Veen – Bron

Al op de kweekschool werd Titia van der Veen- Bron werd gefascineerd door het werken met klei. Werken

met klei is een ware ontdekkingsreis. Want kan je vormend tot stand brengen? Het heeft jaren

gesluimerd , maar in 2003 kon zij in haar eigen atelier volledig’ in de klei duiken’. Zij experimenteert volop,

zowel figuratief als abstract.Immers ongebakken klei brengt met zijn eigenschappen en

beperkingen


heerlijke uitdaging en spanning mee. Centraal in haar werk staan de begrippen harmonie

en beweging.Roel Kuiper

Roel Kuiper (1935) is een geboren en getogen Drent. Het tekenwerk was in zijn werk gericht op architectuur en techniek. Doordat kunst vaak een integraal onderdeel is van gebouwenontwerpen raakte hij in de ban van dat andere tekenen en schilderen.Magritha Por

Magritha Por (1961) koos op jonge leeftijd reeds voor het schilderen. In haar vakkenpakket op de havo nam het vak tekenen en schilderen een prominente plaats in. Opvallend aan haar werk is haar veranderende stijl van natuurlijk-figuratief naar gestileerd figuratief.Rob Nolle

Geboren in Dundee in Schotland en nu wonend te Hoogkerk laat Rob Nolle zich inspireren door landschappen en wat zich daarbinnen afspeelt. Na zijn pensionering in 2002 is hij voltijd bezig met schilderen. Zijn schilderijen in acryl zijn figuratief.Wilma van Wijngaarden

Wilma van Wijngaarden wordt geïnspireerd door de natuur. Door kleurgebruik stralen haar doeken frisheid en vrolijkheid uit. De onderwerpen van haar schilderijen zijn o.a. gebaseerd op de natuur van de Drentse Aa. Met termen als een beetje naïef, sprookjesachtig, primitief kunnen haar expressieve schilderijen worden getypeerd. Wilma heeft onlangs nog een masterclass bij de Klassieke Academie gevolgd.
Ankie Evenhuis

Ankie Evenhuis is na de kweekschool in Arnhem en het volgen van akten, waaronder nuttig handwerken in de loop der jaren steeds meer in de greep van het eeuwenoude quilten gekomen. Quilten of doorpitten is een handwerktechniek, waarbij meerdere lagen textiel met een doorstiksteek op elkaar genaaid


worden. Door verfraaiing van de lapjes met diverse motieven ontstaan zeer kunstzinnige kleden. Een quilt is tegenwoordig vaak een lust voor het oog. (2014:zomerexpositie)


Jacqueline Metz

Jacqueline Metz, geboren en getogen op Ameland, valt op door haar heel eigen en kleurrijke stijl. Door de tijden heen, nu 20 jaar geleden, ontdekte ze dat, door te gaan tekenen en later te gaan schilderen, ze haar verdriet en emoties creatief vorm kon geven.


(2014:zomerexpositie)


Dini Keizer

Dini Keizer is een creatieve duizendpoot, die, naast geweldig aquarelleerwerk, ons nu verrast met uitingen in textiel. Ze gebruikt voor haar textiele werkvormen wol van eigen schapen. Ze verft haar eigen wol, ze weeft, ze vilt en daaruit ontstaan zeer aparte


gebruiksvoorwerpen, zoals sjaals, jasjes, lampenkappen . (2014:zomerexpositie)


Ron Buist

Ron Buist (exposant in 2014) werkt als landschapsfotograaf met als inspiratiebron de natuur in Groningen. Als geboren en getogen Groninger pakte hij in 2010 voor het eerst een spiegelreflexcamera vast en je


mag stellen dat sindsdien de camera hém heeft vastgepakt en hem niet meer los laat. Het niveau van zijn foto's steeg snel en in 2011

begon zijn werk de aandacht van anderen te trekken. Er volgden diverse publicaties in landelijke fotografietijdschriften en in 2012 was Ron winnaar bij een grote fotowedstrijden.


Bart van der Valk

Bart van der Valk (1940 - 2010) heeft als beeldhouwer jarenlang beelden van metaal gemaakt. Een van zijn beelden is te bezichtigen op Dennenoord in Zuidlaren. De omslag kwam op het

moment dat hij tijdens snoeiwerkzaamheden rondom zijn boerderij een tak in handen kreeg, welke hij simpel bewerkte. Hij kreeg de smaak te


pakken en ging produceren (2014: voorjaarsexpositie)


Geke Prins

Al tientallen jaren is Geke Prins bezig met klei. Gedurende deze tijd heeft ze een ontwikkeling doorgemaakt die er toe geleidt heeft dat zij regelmatig exposeert. Het recente werk van Geke Prins bestaat uit op de natuur geïnspireerde


abstracte figuren. Het werk (zoals zichtbaar tijdens de expositie in voorjaar 2014) krijgt een extra dimensie,

omdat na het stoken de objecten soms ook nog in een zaagseloven worden gedaan.


Janny Jager – Kuipers

Exposeerde de volgende schilderijen:

Avondje uit, Dreigende lucht I, Dreigende lucht II, Giraffen, Herfst, Rode Peper


Gieni Rurenga – Wolt

Exposeerde de volgende schilderijen:

Boom, Bos, Boot, Zonsondergang, Kerk Garmerwolde, Zonsondergang molen


Albertje Cornelissen – Foget

Exposeerde de volgende schilderijen:

Bacha Noord Vietnam, Bamboe Noord Vietnam

Berken, Binnenplaats, Wandelende duinen Marokko

Essaosuira Marokko, Atlantische Oceaan Marokko,

Papaver, Herfst I, Herfst II, Bromo Java

Koe, Giraffe, Lente


Marleen Schellinger

Exposeerde de volgende schilderijen:

Vroeger, Muziekmuseum, De Vosbergen

Herfst, Sneeuw, Jaagpad bij de Lot,

Landgoed Limburg, Kerkje Samos

De IJssel, La Ginnesta, Berglandschap Samos,

Baai Samos


Bert Noot

Exposeerde de volgende schilderijen

Diverse aquarellen met als thema

boten op het Wad, Bamboebos,

Coaster in Oosterhaven, Toscane.In het najaar van 2012 exposeerden Rika Sijnstra en Bartie Kim hun schilderijen en keramisch werk.


Rika Sijnstra

exposeert met Drentse Aa, Oogsttijd, Gepest, Vuur, Zes Drentse impressies, De veemarkt,

Vrijheid, Zeegse, Avondrood, Schipborg, Bloemenpracht, Gladiolen, Zonder titel (3 x)


Bartie Kimm

exposeert met Paddenstoelen, Zonnebloemen, Glimmermade, Drentse Aa, Winterlandschap, Bloempracht, Vogeltrek I, Vogeltrek II, Weerspiegeling, Koeien bij bosrand, Noordzeekust.


Ingeborg Sturre

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onder haar kunstenaarsnaam SierIng werkt Ingeborg vanuit Steenwijk aan een collectie sieraden met een geheel eigen gezicht. Haar stijl is niet te vatten in een bepaalde richting. De ontwerpen verschillen enorm: van natuurlijke tot hele strakke vormgeving. Het vuur is hierbij haar energiebron; het vuur dat een sieraad doet ontstaan en het vuur dat haar passie voor het vak uitbeeldt, voorjaar 2013


Tieme Doedens

droogvallen

Tieme Doedens met o.a het schilderij Droogvallen op het wad. Ander deelnemende schilders in het najaar van 2013 zijn Koos Bulthuis, Carel Hazeveld, Bartie Kimm, Rob Nolle, Bert noot, Gienie Rurenga – Wolt en Marleen Schellinger


Tom Werdekker

maquette

scheepsmodel van Tom Werdekker deed ook de stichting Oud Zeilend Hout mee aan de najaarsexpositie van 2013

Expo/atelier SMAAK is geopend op zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur, of na afspraak (050 - 5268363)